Croft Cottage

Croft Cottage Annexe, Herefordshire
Planning permission had been granted for the replacement of an existing brick garage and store with a new annexe to provide a home office/music room, an artist’s studio plus a replacement garage.
The original proposal was for a stone faced cavity construction with a slate roof.  Heating was to be by an air source heat pump with heat recovery ventilation.   We were commissioned to advise the client on how to minimise the running costs and improve the overall sustainability.
After detailed assessment and evaluation of the available options several major design changes were introduced.  The stone faced cavity construction was replaced with a brick faced and rendered timber frame to improve insulation levels. Airtightness was also addressed to further reduce heat losses.  Roof and floor insulation was also upgraded along with the window specification.
By upgrading the heating system in the original cottage and using this to supply both buildings we were able to eliminate a separate annexe heating system and show a significant reduction in the total overall heat demand.